Apotheek de Vijzel in Dordrecht

Welkom op de site van Apotheek de Vijzel. U kunt op onze site 24 uur per dag informatie krijgen over geneesmiddelen en gezondheid.

Wat vindt u verder op de website van Apotheek de Vijzel in Dordrecht? Lees over ons team, onze openingstijden en hoe en waar u ons bereiken kunt. Wilt u informatie over ons dienstrooster of onze receptenservice, u vindt het actuele antwoord op onze website. Bent u nog niet uitgelezen over gezondheid, dan verwijzen onze links u door naar andere interessante sites.

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

nimodipine

Nimodipine behoort tot de calciumblokkers. Het verwijdt de bloedvaten en verlaagt de bloeddruk. Nimodipine werkt speciaal op de bloedvaten van de hersenen.

Artsen schrijven het voor bij een hersenbloeding (beroerte).

Artsen schrijven het soms voor bij de blijvende hik in de laatste levensfase.

Wat doet nimodipine en waarbij gebruik ik het?

Beroerte

Beroerte is een verzamelnaam voor TIA (tijdelijke lichte beroerte), herseninfarct en hersenbloeding. Nimodipine wordt gebruikt bij bepaalde een bepaalde vorm van hersenbloeding.

Oorzaak en verschijnselen
Bij een beroerte door een hersenbloeding is een bloedvat in de hersenen geknapt. Door de bloeding krijgt u plotseling ernstige hoofdpijn. Maar ook een deel van de hersenen krijgt hierdoor onvoldoende zuurstof. Wanneer deze situatie te lang blijft bestaan, sterft dat deel van de hersenen af (herseninfarct). Hierdoor werkt een deel van de hersenen niet meer. Dit veroorzaakt klachten als een verlamde arm, verlamd been, scheve mond of verward praten. Dit noemen we uitvalsverschijnselen. 

Behandeling
U krijgt na een hersenbloeding zo snel mogelijk een hersenoperatie. Meestal binnen 3 dagen. Ook gaat u starten met nimodipine om uitvalsverschijnselen te voorkomen. Nimodipine wordt eerst als infuus gegeven en daarna als tabletten. In totaal gebruikt u dit medicijn 3 weken lang.

Werking
Calcium houdt de wand van de bloedvaten op spanning. Door het calcium te blokkeren ontspannen de bloedvaten zich en worden ze wijder. Het bloed kan daardoor beter doorstromen en de bloeddruk gaat omlaag. Nimodipine werkt speciaal op de bloedvaten van de hersenen, maar hoe dat precies werkt is nog onduidelijk. Mogelijk zorgt de lagere bloeddruk voor een kleinere kans op een beroerte. 

Lees meer over beroerte . “

Voortdurende hik

Oorzaak en behandeling
Bij de hik trekt het middenrif (een spier tussen buik en longen) vanzelf samen. Meestal is de hik tijdelijk (minder dan 48 uur). Maar bij mensen die in hun laatste levensfase zitten blijft de hik vaak langer. Dit komt vooral doordat de maag groter wordt, omdat de spieren van de maag niet meer goed kunnen samentrekken. Hierdoor kunt u pijn in de borst krijgen en uitgeput raken. Uw arts kan dan medicijn voorschrijven, zoals nimodipine.

Lees meer over voortdurende hik . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Lagere bloeddruk. U kunt een duizelig gevoel krijgen als u opstaat uit een bed of een stoel.

    Als u zich duizelig voelt, sta dan niet te snel op uit bed of van een stoel. U kunt het best dan even liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen.

  • Tragere hartslag

  • Allergische reacties, zoals huiduitslag. Heeft u de huidziekte psoriasis? Dan kunnen deze klachten erger worden.

    Raadpleeg uw arts als u deze klachten heeft.

  • Hoofdpijn en misselijk gevoel

  • Te weinig bloedplaatjes. Dit merkt u aan bloedingen, zoals bloedneuzen, kleine rode vlekjes in de huid, snel blauwe plekken en bloed in de urine.

  • Heeft u langdurig last van zuurbranden (reflux)? Dan kunnen de klachten als opboeren, brandend maagzuur of pijn achter het borstbeen erger worden.

    Overleg dan met uw arts.

  • Heeft u de spierziekte myasthenia gravis? Dan kunt u meer last krijgen van deze aandoening, zoals spierpijn, gewrichtspijn of spierkramp.

    Raadpleeg uw arts als u deze klachten heeft.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik nimodipine gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De belangrijkste wisselwerkingen met dit medicijn zijn de volgende.

  • Bepaalde medicijnen voor een vergrote prostaat, namelijk de alfa-blokkers alfuzosine, doxazosine en terazosine. Deze kunnen in het begin van de behandeling de bloeddruk verlagen en duizeligheid veroorzaken. Nimodipne maakt deze bijwerking sterker. Deze wisselwerking is alleen van belang de eerste dagen dat u met een alfa-blokker begint. U kunt de alfa-blokker de eerste keren het beste 's avonds innemen, als u al op bed zit, voor het geval u duizelig wordt. Als u een alfa-blokker met vertraagde afgifte gebruikt, kunt u de volgende ochtend duizelig worden bij het opstaan. Dit is na enkele dagen over
  • Sommige medicijnen tegen hiv (het virus waar u aids van kunt krijgen) en hepatitis C (een vorm van leverontsteking). Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

De volgende medicijnen kunnen de hoeveelheid nimodipine in uw bloed verhogen. Hierdoor heeft u meer kans op bijwerkingen, zoals hoofdpijn, blozen en duizeligheid. Ook kan uw lichaam te veel vocht vast gaan houden (oedeem). Neem in dat geval contact op met uw arts.

  • cimetidine, een maagmiddel;
  • de antibiotica claritromycine en erytromycine;
  • fluoxetine, een medicijn tegen depressie;
  • de medicijnen tegen schimmelinfecties fluconazol, itraconazol, ketoconazol, voriconazol en posaconazol.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Autorijden?
De eerste dagen dat u nimodipine gebruikt, kunt u duizelig zijn. Na enkele dagen is dat meestal weer over.

Let op: na een hersenbloeding mag u 6 maanden niet rijden.

Alcohol drinken?
Alcohol verwijdt de bloedvaten, net als nimodipine. U kunt daardoor last krijgen van duizeligheid. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt.

Alles eten?
Bij dit medicijn kunt u beter niet te veel grapefruit eten, of grapefruitsap drinken. Dan is de kans op bijwerkingen namelijk groter.

  • Wilt u grapefruitsap drinken? Drink niet meer dan 2 dagen per week een glas grapefruitsap. En wacht elke keer dat u grapefruitsap heeft gedronken ten minste 3 dagen totdat u weer grapefruitsap drinkt.
    Dus: als u op maandag grapefruitsap drinkt, wacht dan tot donderdag met het opnieuw drinken van grapefruitsap.
  • Wilt u grapefruit eten? Eet niet meer dan 2 dagen per week 1 of 2 grapefruits. En wacht na elke keer dat u grapefruit hebt gegeten ten minste 3 dagen totdat u weer grapefruit eet.
    Dus: als u op maandag grapefruit eet, wacht dan tot donderdag met het opnieuw eten van grapefruit.

Bent u gewend om veel of vaak grapefruits te eten, of grapefruitsap te drinken? Bespreek dit dan met uw apotheker of arts. Misschien is er een ander medicijn dat u kunt gebruiken dat wel goed samengaat met grapefruit(sap). Lees hier meer informatie over grapefruit en medicijnen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Dit medicijn komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk. Dit is waarschijnlijk niet schadelijk voor de baby.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?

  • Tabletten: slik de tablet heel in met een half glas water zonder te kauwen.
  • Infuus of injectie: uw arts of verpleegkundige geeft u het infuus of de injectie.

Wanneer?

  • Hersenbloeding: u gebruikt de tabletten 6 keer per dag. Dit betekent dat u elke 4 uur het medicijn inneemt. Dus ook 's nachts moet u de tabletten op tijd innemen. De verpleegkundige zal u hiervoor wakker maken. Het is belangerijk dat u het medicijn zo goed mogelijk over de dag verdeeld krijgt. Zo heeft u de beste bescherming tegen uitvalsverschijnselen.

Hoelang?

  • Hersenbloeding: in het begin krijgt u 1 tot 2 weken een infuus, daarna stapt u over op tabletten. In totaal gebruikt u dit medicijn 3 weken.